01 7231 227 (spodnji vrtec) | 01 7232 900 (zgornji vrtec) vrtec.moravce-osjvmo@guest.arnes.si

NAJ BO KULTURA NAŠ VSAKDAN
˝Kultura je pesem, ples in zgodba. Kultura je slika, nasmeh, je lepa beseda, spomin, spoštovanje, tradicija in druženje.˝ Ta misel nas v vrtcu spremlja vsakodnevno, saj se vse našteto združuje in prepleta skozi različne dejavnosti. Prav poseben poudarek smo kulturnim dejavnostim dali v tednu ob slovenskem kulturnem prazniku – 8. februarju. V dneh slovenskega kulturnega praznika smo se spomnili na našega največjega pesnika, dr. Franceta Prešerna. S pomočjo slikanice O dečku, ki je pisal pesmi, smo spoznali njegov življenjepis. Pogovarjali smo se o državnih praznikih in spoznali državne simbole, naredili slovensko zastavo in prisluhnili slovenski himni. Tako smo spoznavali našo državo, njeno tradicijo, kulturno-zgodovinske značilnosti in krepili svojo narodno zavest.

Poleg seznanjanja in ohranjanja zavesti o kulturnem prazniku, smo posebno pozornost namenili starejšim pravljicam, zgodbam. Pripovedovanje zgodb, pesmi in branje pravljic je zagotovo nekaj, kar ljudi povezuje že leta in leta, iz generacije v generacijo. Prav je, da že v predšolskem obdobju skrbimo za ohranjanje tradicije in spomina na pravljice naših staršev, babic, dedkov… Tako smo v vrtec prinašali pravljice naših staršev, starih staršev in jih ponosno predstavili svojim prijateljem. Hitro smo odkrili, da so nekatere pravljice podobne današnjim, a s popolnoma drugačnimi ilustracijami, platnicami, itd. Trudili se bomo ohranjati pravljice, zgodbe, pesmi naših staršev, starih staršev, saj so to dragocene stvari, ki nas povezujejo iz leta v leto in obujajo lepe spomine. Veseli smo, da smo lahko spoznali pravljice nekoč. Seveda pa z velikim veseljem in zanimanjem prisluhnemo tudi novejšim pravljicam. Tako smo na poseben način spoznali pravljico z naslovom Nekega zimskega dne. Vzgojiteljice so nas seznanile z vsebino literarnega dela preko senzornih čutil. Za nas je bil to res nekaj posebnega. Pravljica nas je tako navdušila, da smo jo z veseljem pripovedovali tudi nekaterim skupinam v vrtcu. V pravljicah se namreč skriva neka posebna dežela, kjer se človeku vse ponuja, kjer je vse dobro, kjer je varen in se mu za nič ni treba truditi. Zato po pravljični deželi hrepenimo vsi, ne samo otroci, temveč tudi odrasli. Tudi vam želimo veliko prijetnih pravljic, tistih, ki jih boste prebrali sami, ali pa jih slišali od svojih prijateljev, sorodnikov, znancev itd.

V mesecu februarju pa smo se še posebej razveselili dveh čudovitih dni, ki sta bila obarvana z mnogo prelepih doživetij. Prvi je bil, ko smo se odpravili v Malo ulico, kjer smo se prepustili uživanju v domišljijski in kreativni igri. Mala ulica je prostor, kjer smo imeli na voljo veliko različnih aktivnosti. Čas nam je hitro minil in čas je bil še za eno novo doživetje. Odšli smo v Kinodvor – mestni kino. Ogledali smo si šest kratkih likovno raznovrstnih pripovedk iz živalskega kraljestva. Spoznali smo, kako nastanejo animirane risanke. Tako je bil za nami dan, poln novih prijetnih dogodivščin. Drugi čudovit dan, poln lepih spominov, pa je bil pustni torek, katerega smo vsi komaj čakali. V vrtec so prišle najlepše pustne šeme, ki so zaplesale ob zvokih narodno zabavne glasbe, za katero je poskrbel ansambel Fantje z dveh bregov. Upamo, da smo s skupnim rajanjem, razigranostjo in glasnim vriskanjem pregnali zimo.

Lepo vas pozdravljamo, otroci iz skupine Metulji z Mojco, Anjo in Klaro

Prispevek napisala Mojca Vozel