01 7231 227 (spodnji vrtec) | 01 7232 900 (zgornji vrtec) vrtec.moravce-osjvmo@guest.arnes.si

               

Ekovrtec

 

Koordinatorici v letu 2019/2020: Ana Gerčar in Lea Štrukelj Jeromen

 

Načrt dela in projekti:

– Semena in vrtovi – šolska VRTilnica,

– Voda – energija – odpadki – krožno gospodarstvo,

– Spoznajmo talni živ žav,

– Podnebne spremembe,

– Ekobranje za ekoživljenje,

– Strokovni članek v Zborniku Eko vrtca.

Teden pravljic – beremo skupaj

 

Teden pravljic – beremo skupaj, je potekal prvi februarski teden (3. – 7. 2.). Teden smo si strokovne delavke izbrale zato, da se s tem dogodkom spomnimo tudi na slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Odločitev za projekt se je oblikovala že pri vodstvu, meni pa je bilo prepuščeno, kako ga izpeljem v okviru vseh skupin našega vrtca.

Želela sem prispevati k povezanosti otrok med seboj, zato sem si projekt zamislila kot izmenično branje/pripovedovanje/dramatiziranje pravljic izmenjanje med skupinami. Strokovne delavke so se same dogovorile, s katerimi skupinami bodo v predvidenem tednu sodelovale in na kakšen način bodo otrokom izbrano pravljico predstavile.

Predlagala sem jim tudi branje v naravi, pod drevesi, pripovedovanje na sprehodu oz. na primernem prostoru v naravi, kjer bo eden od ciljev tudi sprehod.

Otroci so na pobudo strokovne delavke lahko v tem tednu pogosteje prinašali pravljice od doma in tako smo v projekt povezali tudi starše.

Vsaka skupina je bila naprošena, da je ob zaključku projekta sodelovala tudi z eno od fotografij, na katerih je bil obeleženo dogajanje.

Sodelovalo je petnajst skupin našega vrtca z vsemi strokovnimi delavkami. Vsaka strokovna delavka si je izbrala način, kako bo otrokom svoje in izbrane skupine približala določeno pravljico. Sama sem se odločila za izdelavo svoje avtorske senzorne pravljice iz odpadnega materiala, ki sem ga imela na voljo. Pravljica je narejena iz večih predlog, na katerih je izdelano okolje. Sešila sem veverico – naprstno lutko, ki je bila glavna igralka pravljice in se je po teh predlogah sprehajala. Otroci so dele pravljic z zanimanjem opazovali, ob koncu pripovedavanja pa so jo lahko tudi potipali.

Z željo po nadaljevanju oziroma nadgradnji projekta, že razmišljam naprej. Na kakšne načine bi lahko še otrokom predstavili pravljice, kako bi v projekt vključili zunanje pripovedavalce; morda kakšnega starša, ki bi se z veseljem udeležil omenjenega, kakšnih starih staršev … Idej je veliko. V naslednjem letu bomo videli, na kakšen način bo projekt realiziran v prihodnje.

 

Ana Gerčar.

Tel: 01 7231 227 (spodnji vrtec)
Tel: 01 7232 900 (zgornji vrtec)
E-pošta: vrtec@osmoravce.si
E-pošta: vrtec.moravce-
osjvmo@guest.arnes.si

Splet: www.vrtec-moravce.si

avgust 2020
P T S Č P S N
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31