01 7231 227 (spodnji vrtec) | 01 7232 900 (zgornji vrtec) vrtec.moravce-osjvmo@guest.arnes.si

Iz majhnega zraste veliko…

…iz semena zraste? Ne vemo še, kaj bo zraslo iz malih fižolov, ki smo jih posejali v prozorne lončke in jih zdaj zvedavo opazujemo vsak dan. Tudi na vrtu smo posadili nekaj zelišč in začimb, ter si uredili svojo gredico. Na sprehodu skozi Moravče, smo se ustavili v Kmečki zadrugi in si ogledali različne sadike in vrečke s semeni. Tako smo ob svetovnem dnevu zemlje naredili dobro delo.

V šolskem letu 2020/2021 sodelujemo v vseslovenskem gibanju Turizem in vrtec na temo Z igro do prvih turističnih korakov. Letošnja rdeča nit projekta je MOJ KRAJ MOJ “CHEF”.
Mesec april je bil tako namenjen izvedbi turističnega projekta, ki smo ga naslovili Naša hrana naj bo zdravilo in zdravilo naj bo naša hrana. Naredili smo razstavo zelišč, začimb in izdelkov iz naravnih sestavin. Tako smo se mazali z Aloe vero, pili sok iz smrekovih vršičkov, vonjali materino dušico in bili navdušeni nad plakati, ki so jih otroci skupaj s starši naredili doma in predstavili v vrtcu povsem samostojno. Spoznali smo še: ozkolistni trpotec, rman, koprivo, bezeg, luštrek, kamilico, timijan, trobentice, pljučnik in za kaj vse se uporabljajo. V naši igralnici je dišalo kot pri teti Pehti.

Vsak dan se sprehodimo skozi Moravče, kjer se učimo prečkati cesto, spoznavamo prometne znake in hojo po pločniku ob zelo prometni cesti. Vse to nam je tudi lepo razložil policaj Franci Bizilj, ter nam razkazal policijsko postajo v Moravčah in policijski avto. Kako zelo pomembno je, da se v avtu pripenjamo, kajne? Otroci to zelo dobro povejo in so iskreni, vsako jutro smo se pogovarjali o varni vožnji in RED JE VEDNO PAS PRIPET, kar je glavni moto projekta Pasavček, s katerim smo zaključili v tem mesecu.

V naši skupini se izvajajo bogate dejavnosti, ki bodo ostale kot odličen temelj za nadaljnji otrokov razvoj. Glede na pestrost projektov, pa naj poudarim, da smo jih izvedli prepleteno skozi celotno leto, kajti mesec april je zaključek vseh projektov. Zaključili smo tudi Pravljičnega palčka in z veseljem čakamo na predstavo, ter podelitev priznanj v knjižnici Daneta Zajca Moravče.

Ob vsej tej mavrici dogajanj, pa vedno najdemo čas za obisk narave, tudi kadar dežuje, oblečemo pelerine, obujemo škornje in čof-čof po lužah cmok-cmok.

Iz srca pa bi se radi zahvalili Pekarni v Moravčah, kjer nas vedno postrežejo s toplimi slaniki, ko se sprehodimo mimo in pa Petrolu Moravče, ter šefu Leonu Matkoviču, ki je našo skupino posladkal s sladoledom.

Želimo vam prijeten oddih in lep praznik,
Metulji z Meto in Nino

Prispevek napisala: Nina Puc