01 7231 227 (spodnji vrtec) | 01 7232 900 (zgornji vrtec) vrtec.moravce-osjvmo@guest.arnes.si

Brez čebele ni življenja

V aprilu smo na svojih sprehodih vsepovsod opazili cvetoče rastline, od malih travniških do cvetočih okrasnih in sadnih dreves. Najpogosteje smo najprej zaslišali bučanje, nato pa šele videli čebele, ki so se prebudile iz zimske otrplosti.
Med opazovanjem smo otroke opozorili na boleče posledice bližnjega srečanja s čebelo, v vrtcu pa smo si ob knjigah ogledali življenje teh malih in nepogrešljivih žuželk. Izvedeli smo, da oprašijo kar tri četrtine vseh rastlin na zemlji in jim v lončke posadili medonosne rastline. Ko zrastejo, jih bodo otroci nesli domov in jih presadili v vrt ali na prosto. Seznanili smo se z različnimi čebeljimi izdelki in si ogledali njihovo domovanje v naravi. Prav tako smo si izdelali tudi svojo čebelo, pri čemer smo dobro razgibali svoje prste in vadili fino motoriko.
Nepozaben umetniški spomenik pa je čebelam postavil tudi Oton Župančič v pesnitvi Ciciban in čebela. V njej nam nevsiljivo predstavi tudi temelje dobre vzgoje: enotnost in doslednost vzgoje, spodbujanje moralnih vrednot in odgovornosti.
Kolikor smo le mogli, smo izkoristili tople sončne dneve za gibanje na svežem zraku, se urili v različnih spretnostih in krepili samostojnost.

Lepo vas pozdravljava, Irena in Barbara