01 7231 227 (spodnji vrtec) | 01 7232 900 (zgornji vrtec) vrtec.moravce-osjvmo@guest.arnes.si

Zakaj smo mesec poimenovali ravno čarobni december? Zato, ker smo si v skupini z različnimi dejavnostmi skozi celoten mesec ustvarjali praznično čarobno vzdušje. Začelo se je 1. decembra, ko nas je pred vrati igralnice čakalo presenečenje – “pravljična hišica” in sporočilo. Pisalo je, da naj hišico postavimo na posebno mesto, kjer nas bo vsakodnevno čakalo presenečenje in sporočilo. Vse dni v mesecu smo nestrpno čakali, da bomo v jutranjem krogu pogledali, kaj nas čaka danes. Začeli smo z izdelovanjem smrečice za našo igralnico, izdelali okraske in okrasili tudi našo igralnico. Z ogledom kamišibaja Žabec pozimi, v izvedbi vzgojiteljice Jože, smo slavnostno prižgali lučke na skupni smrečici v avli vrtca.
Poslušali in prepevali smo različne praznične pesmi (Ringa ringa raja Dedek Mraz prihaja, Snežak, Cin cin cin …). Pogovarjali in spoznali smo tudi tri dobre može, ki nas obiščejo v tem mesecu: Miklavža, Božička in Dedka Mraza.
Razveselili smo se zapadlega snega in dele dopoldnevov preživeli tudi zunaj, kjer smo se lovili, kepali in izdelali tudi našega prvega snežnega moža, ki smo ga poimenovali kar Olaf.
Okrasili smo lončke in v njih posejali žito. Vsakodnevno smo opazovali, kdaj bomo lahko opazili prve spremembe. Otroci so radi sodelovali predvsem pri zalivanju.
Hladne decembrske dni smo izkoristili tudi za ustvarjanje. Izdelovali smo smrečice z “lego pečatniki” in voščilnice. Skupaj smo zamesili slano testo. Otroci so sodelovali pri gnetenju in valjanju, najbolj zanimivo pa je bilo odtiskovanje z modelčki. Svoje gibalne spretnosti smo preizkusili pri “prazničnemu poligonu” v telovadnici vrtca. Vsak otrok si je izbral okrasek, premagal različne ovire in naloge na poti, do smrečice, ki smo jo krasili. Otroci so poligon večkrat ponovili in ob koncu je bila smrečice čudovito okrašena.
Odpravili smo se v knjižnico, kjer nam je knjižničarka prebrala pravljico, nato pa smo si ogledali tudi različne slikanice. Vsak izmed otrok si je lahko eno knjigo tudi izbral, si jih izposodili in odnesli s seboj v vrtec. Vzgojiteljici Maji smo prisluhnili pri kamišibaju Potičke za vse.
Prav poseben in vesel dogodek je bil tudi novoletni ples. Otroci so ob zvokih harmonike plesali, rajali in se veselili, zato smo ga kar večkrat ponovili.
Prav nestrpno smo čakali prihod Dedka Mraza. Večina otrok se je njegovega prihoda in obiska razveselila, nekateri malo manj. Pričakali smo ga kar na terasi naše igralnice. Pozdravil nas je, nagovoril, razdelil bombone, mi pa smo mu zapeli nekaj pesmi. Prav prijetno nas je presenetil in nam pustil tudi darilo – nove igrače, s katerimi se sedaj najraje igramo.
Veselimo se že, kaj vse nam prinaša novo leto in nov mesec.

Lepo vas pozdravljamo otroci iz skupine Ježki, z Janjo in Gregorjem
Prispevek napisala Janja Levičnik Podržaj