01 7231 227 (spodnji vrtec) | 01 7232 900 (zgornji vrtec) vrtec.moravce-osjvmo@guest.arnes.si

Pika, poka, pikapolonica, to sem jaz.
Suknjica rdeča, nekaj črnih pik.
Res nisem velika, kot sosedov bik.
Toda vsak, ki me pozna,
prav zares me rad ima.
Pika, poka, pikapolonica, to sem jaz. (Mira Voglar)
Obiskala nas je navihana pikapolonica Pika, ki nam je v začetku meseca maja prinesla novo pravljico z naslovom Pikapolonica in pikice. Pravljico smo vsak dan prebrali in se naučili novi pesmici: Pikapolonica (M. Voglar) ter Pikapolonica in pikice (J. Bitenc).
Koliko pikic na krilcih imam?
Sem še premajhna in šteti ne znam.
Ti mi čebela na krilca poglej,
koliko pikic je prosim preštej. (J. Bitenc)
Preko zgodbe Pikapolonica in pikice smo se naučili, da ima pikapolonica sedem pikic. Vsak dan smo preštevali pike na krilcih, poleg tega pa smo šteli tudi čebele – bzzzz. Naučili smo se bibarijo: Panj (M. Voglar).
Igrali smo se glasbeno/gibalno igro: Pikapolonica leti. Pri igri smo morali upoštevati dve navodili. Ko smo peli pesmico (Pikapolonica, M. Voglar) smo se gibali in leteli kot pikapolonica, ko pa smo bili tiho, smo se v sedli na tla. Pikapolonica Pika se je na koncu našega druženja le opogumila in nam povedala, da odhaja v šolo, kjer se bo naučila šteti.
Za nekaj dni pa smo na počitnice k nam sprejeli tri polžke – majhnega, srednjega in velikega. Polžkom smo pripravili ustrezen prostor za čas bivanja. Natrgali smo travo, dodali nekaj jagod, solato in vodo. Opazovali smo polžke, jih nežno božali po hišici, jih primerjali po velikosti ter ugotovili, da je najmanjši polžek najhitrejši. Tudi mi smo se kot polžki plazili po tleh in se naučili novo pesmico: Polžek (M. Voglar). Na koncu smo polžke spustili nazaj v naravo in jim zaželeli srečo.
Čudovito vreme smo izkoristili za sprehode in igro v naravi. Večkrat na sprehode s seboj vzamemo kar malico in se posladkamo na prostem, v naravni senci. Prvič smo se odpravili do Drtijščice, kjer smo prisluhnili šumenju vode in ropotu mlinčka. Med sprehodom radi opazujemo travnike polne cvetočih cvetlic. Nabrali smo pisan šopek in si z njim okrasili mizo. Okrasili pa smo tudi stekleničke, ki bodo služile kot vazica za spomladanski šopek doma.
Toliko novega se nam je zgodilo, da smo komaj opazili, da nam mesec že maha v slovo, mi pa se veselimo že novih dogodivščin.

Prispevek napisala: Tanja Cerar