01 7231 227 (spodnji vrtec) | 01 7232 900 (zgornji vrtec) vrtec.moravce-osjvmo@guest.arnes.si

Živali so bitja, ki nas, otroke, vedno znova in znova navdušijo. Z velikim veseljem jih občudujemo in smo očarani nad njihovimi zvoki in gibi. V mesecu aprilu smo vstopili v svet hišnih ljubljenčkov, ki so nam najbližje in se o njih radi pogovarjamo. Spoznavali smo nekatere njihove značilnosti, kako se radi igrajo, kaj pijejo, s čim se prehranjujemo, kje živijo itd.
Najprej nas je v vrtcu obiskal zajec. Za nas to ni bila težka uganka, saj smo zajca takoj prepoznali. Opazovali smo ga in ga nežno pobožali. O, kako je bil njegov kožušček mehak. Zapeli smo tudi pesem, katero zagotovo tudi vi poznate. To je pesem o Zajčku dolgouščku. Nato smo nekega dne prisluhnili prav posebni pravljici z naslovom Ti in jaz za vedno. Pravljica govori o deklici in njenem najboljšemu prijatelju, kužku. Po prebrani pravljici nas je čakalo veliko presenečenje, saj smo v igralnici kar naenkrat zagledali sledi kužka. Odpravili smo se po njegovih sledeh in našli prijaznega kužka po imenu Floki. Pokazal nam je kako laja, pije vodo in lula. Kuža nas je tako navdušil, da smo vsak dan spraševali, kdaj bo spet zašel v naš vrtec. Ker se kuža ni vrnil, smo se odpravili na obisk k našemu prijatelju Gabru, kjer smo spoznali njegovega kužka. Kljub temu, da je bil njegov kuža velik, je bil zelo prijazen.
Eden izmed priljubljenih hišnih ljubljenčkov je tudi mucek. S pomočjo pravljice z naslovom Jaz sem mucka in pesmi Pleza mucek smo se seznanili, kaj vse dela mucek. Odpravili smo se tudi na sprehod in poskušali priklicati mucka. Kaj mislite, ali nam je uspelo? Ko smo že skoraj malo obupali, nas je kar naenkrat presenetil velik črn mucek, ki se je za trenutek ustavil in nam pokazal, kako se umiva in valja na soncu. A kaj kmalu je odšel raziskovat okolje, mi pa smo se odpravili nazaj proti vrtcu.
Spoznali smo tudi ribice v akvariju. Vzgojiteljica Petra nam je prinesla pokazat ribici, ki sta bili za marsikoga izmed nas prav posebno doživetje, saj jih običajno vidimo, le v kakšnem ribniku ali pa v morju. Ugotovili smo, da ribe živijo samo v vodi in brez nje ne morejo živeti. Igrali smo se gibalno zgodbo, pri kateri smo iskali ribe in ko smo jih našli, smo nadaljevali z likovnim ustvarjanjem.
V tem tednu pa bomo spoznali še eno zelo zanimivo žival, ki jo ima eden izmed naših prijateljev doma. Za katero žival gre, pa vam bomo zaupali prihodnjič.
Hišne ljubljenčke smo tako iskali in spoznavali ob različnih priložnostih. Videli smo jih v različnih slikanicah, pravljicah, naravi, vrtcu, na domu… Naše aktivnosti smo zaključili s pravljico Rad imam domače ljubljenčke. So posebni prijatelji, ob katerih se lahko sprostimo, se z njimi igramo, razvijamo občutek odgovornosti ter skrbi.

Lepo vas pozdravljamo, otroci iz skupine Žabice z Mojco in Bojano.

     

 

Dostopnost