01 7231 227 (spodnji vrtec) | 01 7232 900 (zgornji vrtec)

Otroci vsako leto v začetku meseca oktobra praznujejo TEDEN OTROKA. Tudi mi smo se pridružili programu Zveze prijateljev mladine Slovenije in pripravili posebne dejavnosti. Najpogostejše otroško vprašanje je ˝ZAKAJ…˝temu sledi odgovor: ˝zato…˝ zaradi tega je bil tudi naslov letošnje osrednje teme ZAKAJI IN ZATOJI RADOVEDNOSTI. Skupaj z otroki smo tako v tednu otroka iskali zato… na naša vprašanja zakaj? Spraševali smo se, zakaj radi hodimo v vrtec, zakaj imamo napihljiv grad v igralnici itd. Naša radovednost ni poznala meja in je vodila k odkrivanju sveta okoli nas in raziskovanju znanja. Vedno znova smo se razveselili novih stvari. Tako smo se razveselili tudi prav posebne pravljice, ki je v nas vzbudila pravo navdušenje in zanimanje. Pravljica Bobek in barčica je klasična pravljica Anje Štefan, ki govori o dečku Bobku, ki se rad igra z barčicami. Po vodi je spuščal svoje male barčice in sanjaril, da bi bil kapitan. Nekega dne je zagledal na jezeru čoln. Pogumno je sedel vanj, a že so prišle miška, žabica, za njo zajček, lisica in medved. Kaj mislite, jih ni za čolniček malo preveč? Kaj se je zgodilo? Da boste izvedeli, lahko vprašate nas ali pa si preberete pravljico.
Pravljica je bila tudi motivacija za likovno ustvarjanje. Z otroki smo z različnimi likovnimi tehnikami izdelali živali, ki nastopajo v pravljici.
Pravljico smo tudi uprizorili v obliki dramatizacije, ki je pozitivno vplivala na naš emocionalni, socialni, kognitivni in motorični razvoj. Dramsko ustvarjanje je nadgradnja naše spontane igre, ki je v predšolskem obdobju zelo pomembna. Seznanili smo se z osnovami gledališča v simbolni igri, ko smo se domišljijsko vživeli vsak v svojo vlogo, ki smo si jo sami izbrali. Pravljico bomo zagotovo še velikokrat uprizorili, saj smo pri tem vsi zelo radi sodelovali. Tudi naši najmlajši otroci so sodelovali na način, da so nas spremljali z malimi instrumenti.
Mesec oktober je tudi mesec požarne varnosti, zato smo se ob tej priložnosti odpravili v gasilski dom Moravče, kjer smo si ogledali gasilsko opremo, pripomočke, spoznali poklic gasilca in videli gasilke avtomobile. Izvedli smo tudi evakuacijsko vajo v vrtcu in bili pri tem zelo pogumni, saj se nismo prestrašili. Hitro smo se odzvali in med prvimi pritekli na zbirno mesto.
Lepe jesenske dneve pa smo tudi večkrat izkoristili za sprehode, kjer smo občudovali naravo v njeni barvitosti. Radi smo se sprehodili po pisanih jesenskih listih, se prepustili toplim sončnim žarkom in uživali na svežem zraku.

Prijateljski pozdrav, otroci iz skupine Murenčki z Mojco in Bojano

    

 

Dostopnost