01 7231 227 (spodnji vrtec) | 01 7232 900 (zgornji vrtec)

Filozofske urice

FILOZOFIJA ZA OTROKE

Filozofija za otroke v našem vrtcu poteka od šolskega leta 2021/2022.

Filozofija za otroke je uveljavljen izobraževalno pedagoški program v vrtcih v Sloveniji in tujini. Otrokom pomaga pri razvijanju spretnosti mišljenja, umetnosti dialoga, vzpostavljanju etičnih vrlin ter raziskovanju vsakdanjih prepričanj. Tudi v našem vrtcu si želimo vzpodbujati intelektualne sposobnosti otrok. Zato v teh časih, ko se otroci intenzivneje soočajo z novimi pojmi in vprašanji o tem kaj so odgovornost, svoboda, družba, samota, varnost, prijateljstvo ali pa solidarnost do drugih, organiziramo dejavnost z dodano vrednostjo.

Filozofske urice potekajo tako, da ob predlogi (zgodbi, pesmici ali sliki) prebudimo kreativno razmišljanje otrok in se pogovarjamo o tem, kar sami izpostavijo kot pomembno. V središču je raziskovanje, ki je lastno otrokom. Na ta način se vzpostavi izmenjava pogledov, kar prispeva k iskanju novih idej in kvaliteti izražanja.

Dejavnost v sodelovanju z vzgojiteljicami in pomočnicami enkrat mesečno izvaja doktorica filozofije in psihoanalitičarka dr. Nina Krajnik.

Dostopnost