01 7231 227 (spodnji vrtec) | 01 7232 900 (zgornji vrtec) vrtec.moravce-osjvmo@guest.arnes.si

             

Zdravje v vrtcu

 

V našem vrtcu se zavedamo, da je zdravje najpomembnejša vrednota v našem življenju, zato smo vključeni v projekt Zdravje v vrtcu, ki poteka v okviru Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Naš cilj je oblikovati zdravo in varno okolje, ki pozitivno vpliva na počutje in zdravje vseh nas. Otrokom želimo privzgojiti navade zdravega življenja. Preko igre in različnih dejavnosti otroke seznanjamo in učimo, kako poskrbeti za svoje zdravje in dobro počutje.

V preteklem šolskem letu je bila rdeča nit projekta Počutim se dobro. V tem šolskem letu pa bomo nadgradili kar smo se naučili in spoznali preteklo šolsko leto. Naslov rdeče niti je Krepim (oblikujem) sebe in svojo skupnost. Izvajali bomo aktivnosti za opazovanje, prepoznavanje in zavedanje počutja in čustev sebe in drugega. Bivanje v naravi, opazovanje narave in zaznavanje spreminjanja narave, nam bo v pomoč pri opazovanju razlik med nami. Gradili bomo na sprejemanju drug drugega in medsebojnem spoštovanju. Naučili se bomo opazovati, videti in čutiti.

Zdravja pa ni brez zdrave prehrane, gibanja in dobre osebne higiene. Otroci bodo preko slikanic, likovnih dejavnosti, pesmic, gibalnih iger in preko igre spoznali zdrav način življenja. Na naše zdravje vpliva tudi narava in varnost v prometu in na igrišču. Zato bomo skrbeli za naravo in se učili na kakšen način v prometu in na igrišču pazimo nase. V poletnih mesecih se bomo s preventivnimi ukrepi zaščitili pred soncem. Na kakšen način skrbimo za svoje zobe pa bomo spoznali v sodelovanju z ambulanto Zobozdravstvene vzgoje iz ZD Domžale.

»Zdravje ne prihaja vedno z zdravili. Po navadi prihaja iz miru v srcu in v duši. Prihaja iz smeha in ljubezni.« (pozitivnemisli.com)

 

Prispevek napisala:

Kristina Klopčič,

koordinatorica projekta

 

 

PRAZNOVALI SMO SVETOVNI DAN HRANE

 

Vsako leto 16. oktobra praznujemo svetovni dan hrane, zato smo se v našem vrtcu odločili, da v ta namen otrokom pripravimo dejavnosti v povezavi s hrano. V petek, 15. 10. 2021, so bile vse skupine v našem vrtcu zatopljene v igro in raziskovanje. Z otroki smo se pogovarjali kako pride hrana na naše krožnike, spoznavali smo zdravo hrano in ugotavljali zakaj je hrana pomembna za nas. Otroci so prisluhnili pravljici Mala miška in veliko rdeče jabolko (A. H. Banjamin), se učili deklamacijo Marmelada (A. Štefan), ter se igrali prstno igro Kuha, kuha, kuhala (ljudska). Sledile so dejavnosti v povezavi s hrano. Otroci so se igrali gibalne igre pri katerih so se spremenili v hrano, se igrali igro spomin s sličicami različne hrane in reševali miselne igre v povezavi s hrano. Pripravili pa smo tudi nekaj likovnih dejavnosti. Izdelovali so korenčke iz kartona pri katerih so pretikali volno in kozarce z marmelad. Pri tej dejavnosti so na kozarec iz kartona odtiskovali štampiljko v obliki jabolka. Nato so sledili najboljši deli dopoldneva. Otroci so si sami ali s pomočjo vzgojiteljic pripravili sadna nabodala, sadne solate ali smoothije. Starejši otroci so imeli to možnost, da so si sami narezali sadje in ga pripravili kot sadno nabodalo ali kot sadno solato. Mlajši otroci pa so okušali smoothije pripravljene iz različnega sadja in jogurta. Ker pa smo ugotovili, da tudi v gozdu lahko najdemo hrano, so se v nekaterih skupinah odločili, da si spečejo kostanj in si pripravijo kostanjev piknik.

Otroci so spoznali, da imamo ljudje različne okuse in zato ima vsak drugačno najljubšo hrano. Spoznali so, da je potrebno veliko truda in časa, da hrana pride na naše krožnike. Zato moramo hrano spoštovati in lepo ravnati z njo.

Prispevek napisala:

Kristina Klopčič

 

           

 

Tel: 01 7231 227 (spodnji vrtec)
Tel: 01 7232 900 (zgornji vrtec)
E-pošta: vrtec@osmoravce.si
E-pošta: vrtec.moravce-
osjvmo@guest.arnes.si

Splet: www.vrtec-moravce.si

september 2022
P T S Č P S N
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930